W dni wolne od pracy w czerwcu i lipcu pracownicy powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych z terenu Wielkopolski przeprowadzili 774 kontrole obiektów gastronomicznych, hotelowych itp. Szczególną uwagę zwrócono na obiekty znajdujące się w miejscowościach wypoczynkowych i na trasach turystycznych.
Podczas kontroli stwierdzono nieprawidłowości w zakresie czystości i porządku, m.in. przechowywanie artykułów spożywczych w nieodpowiednich warunkach, nieposiadanie przez personel ważnych orzeczeń lekarskich do celów sanitarno-epidemiologicznych, brak informacji o możliwej obecności alergenów w sprzedawanych produktach oraz przechowywanie zbędnych, uszkodzonych chłodziarek i lodówek, a nawet pozostałości po pracach remontowych: farb, rozpuszczalników i pędzli. W konsekwencji wystawiono 73 mandaty karne na łączną kwotę blisko 16 tys. zł.
Niezapowiedziane czynności sprawdzające w dni wolne od pracy mają na celu zmianę powszechnego przekonania o braku nadzoru sanitarnego i związanej z tym bezkarności przedsiębiorców. Na konieczność takich działań wskazują nie tylko wyniki bieżących kontroli weekendowych, ale również przeprowadzonych w latach poprzednich.
Karina Antczak