Lato w pełni. Podczas upałów często dla ochłody kupujemy lody, dlatego pod lodziarniami gromadzą się tłumy. Ale czy spożywanie lodów jest bezpieczne?
Wielkopolska Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna (WSSE) w Poznaniu wraz z Powiatowymi Stacjami Sanitarno-Epidemiologicznymi (PSSE) w Lesznie, Kaliszu i w Koninie przebadały 180 próbek lodów w Wielkopolsce w celu sprawdzenia zgodności z normami mikrobiologicznymi i występowaniu niepożądanych bakterii (salmonelli, listerii i enterobakterii). Pośród nich 10 próbek lodów włoskich nie spełniło wymaganych standardów.
W przypadku jakiegokolwiek przekroczenia norm mikrobiologicznych lub obecności niepożądanych bakterii w gotowym produkcie spożywczym, opłaty za badania i kontrole ponoszą przedsiębiorcy. Dodatkowo otrzymują mandaty karne wraz z zaleceniami, aby poprawić warunki produkcji lodów. Niekiedy wydawana jest decyzja o wstrzymaniu działalności zakładu do czasu uporania się z problemami. Przed ponowną sprzedażą lodów przedsiębiorcy muszą powtórnie zlecić badania laboratoryjne, tak aby mieć pewność, że ich produkt spełnia nałożone normy i wymagania.
Tego lata laboratoria WSSE w Poznaniu wraz z oddziałami w Kaliszu, Lesznie i w Koninie mają za zadanie przebadać: 165 próbek lodów na bazie mleka, 30 próbek lodów z automatu wyprodukowanych na bazie mleka, 30 próbek lodów bez składników mlecznych oraz 40 próbek lodów na bazie wody.
W wakacje, ze względu na upały nie zapominajmy o naszym bezpieczeństwie i zdrowiu.
Karina Antczak