Rolnictwo

Bitwa Regionów

Bitwa Regionów w Rogoźnie  / fot. WUW
Bitwa Regionów w Rogoźnie / fot. WUW

Wraz z końcem lipca skończył się etap powiatowy VIII edycji konkursu dla kół gospodyń wiejskich Bitwa Regionów. Co roku ogólnopolski konkurs kulinarny przyciąga szereg kół i stowarzyszeń wiejskich. Celem wydarzenia jest promowanie regionalnych potraw, tradycji kulinarnych oraz aktywizacja kół gospodyń wiejskich.

W szranki o najlepszą potrawę w etapie powiatowym stanęło ponad 500 KGW z Wielkopolski. Do kolejnego etapu wojewódzkiego przeszło 31 kół, m.in. Koło Gospodyń Wiejskich w Garbatce, które podały plencki po garbacku, Koło Gospodyń Wiejskich w Brodziszewie, które przygotowały królika w śmietanie na pierzynce ziemniaczanej z sałatką z dodatkiem oleju rydzowego  czy Koło Gospodyń Wiejskich Kowalew, które sprezentowały polędwiczki Tereski.

Wojewoda wielkopolski Michał Zieliński w ostatnim czasie wziął udział w Bitwie Regionów w Rogoźnie oraz w Pniewach. Bitwa Regionów to nie tylko konkurs kulinarny, ale również święto polskiej kultury i tradycji kulinarnej. Wojewoda wraz z innymi uczestnikami wydarzenia miał okazję skosztować przygotowanych dań oraz wyrazić swoje poparcie dla inicjatyw stowarzyszeń wiejskich i zaangażowanie w promocje kultury dziedzictwa polskiego.

Teraz zwycięskie drużyny staną do rywalizacji wojewódzkiej. 2 sierpnia br., w Parku Miejskim w Ślesinie będzie możliwość spróbowania dań przygotowanych przez ponad 30 kół gospodyń wiejskich. Zwycięzcy wezmą udział w finale – na poziomie ogólnopolskim. Do wygrywania przewidziana jest pula nagród o wartości ponad 60 tys. zł oraz nagroda dodatkowa dla laureata I miejsca – wyjazd przedstawicieli KGW na zagraniczne targi rolno-spożywcze w Unii Europejskiej.

Dla chcących spróbować przygotować samodzielnie zwycięskie dania z VII edycji Bitwy Regionów Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparciem Rolnictwa, Agencją Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Kasą Rolniczego Ubezpieczenia Rolniczego przygotowało książkę – ebook z przepisami 16. kół gospodyń wiejskich, które rywalizowały w finale, m.in. barszcz zabielany z szarymi kluskami autorstwa pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Lądku.

Publikację można pobrać ze strony: https://bitwaregionow.pl/przepisy/ 

Karina Antczak

Dodatkowe zdjęcia do artykułu

Bitwa Regionów w Rogoźnie  / fot. WUW
Bitwa Regionów w Pniewach  / fot. WUW
Bitwa Regionów w Pniewach  / fot. WUW
Bitwa Regionów w Pniewach  / fot. WUW
zdjęcie ilustracyjne

Baborówko Driving Show 2023

Już po raz drugi w Ośrodku Jeździecki Baborówko odbywa się Międzynarodowe Zawody w Powożeniu – Baborówko Driving Show...

Inauguracja roku szkolnego

Powrót do szkoły

W Zespole Szkół nr 1 w Nowym Tomyślu odbyła się wojewódzka inauguracja roku szkolnego. Po okresie letnim uczniowie...

Wojewoda Wielkopolski Michał Zieliński

Święto miłośników książki

9 sierpnia obchodzimy Dzień Miłośników Książki. To niezwykłe święto ma na celu propagowanie książek i czytania wśród ludzi...

Nowe wozy strażackie

Nowy wóz dla OSP Bądecz i OSP Stare

W styczniu ubiegłego roku w wyniku pożaru Ochotnicza Straż Pożarna w Bądeczu straciła cały sprzęt, dokumentację, motopompę, wyposażenie...

Występ uczestników warsztatów Cho-Jazz

Jazzowa Chodzież

4 sierpnia br. odbył się koncert finałowy Cho-Jazz 2023, podczas którego swoje umiejętności zaprezentowali kadra nauczycielska...

powiat pilski

W Wielkopolsce będzie bezpieczniej

W ramach programu Razem Bezpieczniej im. Władysława Stasiaka zostanie dofinansowanych osiem projektów. W Wielkopolskim Urzędzie...

plakat

Fotografowie Wędrowni

Przy Ośrodku Kultury w Śmiglu działa Grupa Fotograficzna „Mistrzowie Fotografii”. Zajęcia prowadzone są przez doświadczonego i...

na górę